کم خونی شایع ترین اختلال خونی است که در آن شما فاقد گلبول های قرمز سالم کافی برای حمل اکسیژن کافی به بافت های بدن خود هستید. ابتلا به کم خونی که به آن هموگلوبین پایین نیز گفته می شود، می تواند باعث احساس خستگی و ضعف شود.
کم خونی شایع ترین اختلال خونی است که در آن شما فاقد گلبول های قرمز سالم کافی برای حمل اکسیژن کافی به بافت های بدن خود هستید. ابتلا به کم خونی که به آن هموگلوبین پایین نیز گفته می شود، می تواند باعث احساس خستگی و ضعف شود.
انواع مختلفی از کم خونی وجود دارد که هر کدام علت خود را دارند. کم خونی می تواند موقت یا طولانی مدت باشد و از خفیف تا شدید متغیر باشد. در بیشتر موارد، کم خونی بیش از یک علت دارد.

انواع کم خونی چیست؟
کم خونی فقر آهن شایع ترین نوع کم خونی است. برخی از دلایل کمبود آهن عبارتند از:
خونریزی مزمن: در زنان، کمبود آهن ممکن است به دلیل قاعدگی های سنگین یا فیبروم های خونریزی دهنده باشد. در زنان و مردان مسن، خونریزی معمولاً ناشی از بیماری روده مانند زخم و سرطان است.
کمبود رژیم غذایی: کودکان و زنان باردار یا شیرده به دلیل افزایش نیاز به آهن به ویژه نیاز دارند. در زنان باردار، کمبود آهن می تواند منجر به تولد نوزادان کم وزن و زایمان زودرس شود. نوزادانی که از مادران کمتوانی شیر میدهند، به کم خونی فقر آهن نیز مبتلا هستند.
مشکل جذب: شرایط خاصی مانند بیماری سلیاک، بیماری کرون، جراحی روده مانند بای پس معده بر جذب آهن از غذا در دستگاه گوارش (GI) تأثیر می گذارد و به مرور زمان می تواند منجر به کم خونی شود.
کم خونی ناشی از کمبود ویتامین ممکن است ناشی از سطوح پایین ویتامین B12 یا فولات (اسید فولیک) باشد که معمولاً به دلیل دریافت رژیم غذایی ضعیف است. کم خونی پرنیشیوز وضعیتی است که در آن ویتامین B12 نمی تواند در دستگاه گوارش جذب شود.
کم خونی آپلاستیک یک اختلال نادر نارسایی مغز استخوان است که در آن مغز استخوان تولید سلول های خونی کافی را متوقف می کند. این در نتیجه کمبود سلول های بنیادی خون ساز در مغز استخوان رخ می دهد. عفونت های ویروسی، پرتوهای یونیزان و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سمی نیز می توانند منجر به کم خونی آپلاستیک شوند.

کم خونی داسی شکل یک کم خونی همولیتیک ارثی است که در آن پروتئین هموگلوبین غیرطبیعی است و باعث می شود گلبول های قرمز سفت شده و گردش خون را مسدود کنند زیرا قادر به عبور از رگ های خونی کوچک نیستند.
کم خونی همولیتیک اختلالی است که در آن گلبولهای قرمز خون زودتر از موعد از بین میروند و سرعت آنها بیشتر از تولید مغز استخوان است. کم خونی همولیتیک ممکن است به دلیل عفونت، اختلالات خود ایمنی یا ناهنجاری های مادرزادی در گلبول قرمز باشد. ناهنجاری های ارثی ممکن است بر هموگلوبین یا ساختار یا عملکرد گلبول قرمز تأثیر بگذارد.
تالاسمی یک اختلال خونی ارثی است که در آن بدن شکل غیر طبیعی هموگلوبین تولید می کند. هموگلوبین مولکول پروتئینی در گلبول های قرمز است که اکسیژن را حمل می کند. این اختلال منجر به تخریب بیش از حد گلبول های قرمز خون می شود که منجر به کم خونی می شود.
کم خونی ناشی از بیماری های دیگر مانند سرطان، آرتریت روماتوئید، بیماری کلیوی، دیابت، سل، HIV، بیماری کرون و سایر بیماری های التهابی حاد یا مزمن می تواند در تولید گلبول های قرمز خون اختلال ایجاد کند.

علائم کم خونی چیست؟
شایع ترین علامت کم خونی خستگی است. سایر علائم و نشانه های کم خونی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
تنگی نفس
ضربان قلب نامنظم
پوست رنگ پریده
درد قفسه سینه
سرگیجه، سردرد، دست و پاهای سرد
ریزش مو
مشکلات حافظه و تمرکز
در موارد زیر ممکن است در معرض خطر کم خونی باشید:
یک رژیم غذایی به طور مداوم کم آهن، ویتامین B-12 و فولات
اختلالات روده ای مانند بیماری کرون و بیماری سلیاک
زنان در سنین باروری به دلیل از دست دادن خون در طول دوره ماهیانه در معرض خطر بیشتری برای کم خونی فقر آهن هستند.
زنان باردار در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این عارضه هستند زیرا دو برابر بیشتر از حد معمول به آهن نیاز دارند
بیماری های مزمن مانند آرتریت روماتوئید یا سایر بیماری های خود ایمنی، بیماری کلیوی، دیابت، سرطان، بیماری کبد، بیماری تیروئید، HIV

سابقه خانوادگی کم خونی ارثی مانند کم خونی داسی شکل
افرادی که بالای 65 سال سن دارند
افرادی که در معرض مواد شیمیایی سمی هستند
افرادی که از اعتیاد به الکل رنج می برند.
عوارض احتمالی کم خونی چیست؟

در صورت عدم درمان، کم خونی می تواند باعث بسیاری از مشکلات سلامتی مانند:
مشکل در عملکرد در زندگی روزمره به دلیل خستگی، تنگی نفس و مشکل در تمرکز
عوارض بارداری مانند زایمان زودرس.
اختلال در رشد و نمو در کودکان
کم خونی می تواند منجر به ضربان قلب سریع یا نامنظم (آریتمی) شود. در مورد کم خونی، قلب باید خون بیشتری پمپاژ کند تا کمبود اکسیژن در خون را جبران کند که منجر به بزرگ شدن قلب یا نارسایی قلبی می شود.
برخی از کم خونی های ارثی، مانند کم خونی سلول داسی شکل، می تواند منجر به عوارض تهدید کننده زندگی شود.
نکاتی برای پیشگیری از کم خونی چیست؟
کم خونی ناشی از فقر آهن و کم خونی ناشی از کمبود ویتامین را می توان با رژیم غذایی حاوی انواع ویتامین ها و مواد معدنی از جمله:
آهن: غذاهای غنی از آهن عبارتند از: گوشت، لوبیا، عدس، غلات غنی شده با آهن، سبزیجات با برگ سبز تیره و میوه های خشک.
فولات: می توان آن را در میوه ها و آب میوه ها، سبزیجات با برگ سبز تیره، نخود سبز، لوبیا قرمز، بادام زمینی و محصولات غلات غنی شده مانند نان، غلات، پاستا و برنج یافت.
ویتامین B-12: غذاهای غنی از ویتامین B-12 شامل گوشت، محصولات لبنی و غلات غنی شده و محصولات سویا هستند.
ویتامین C: غذاهای غنی از ویتامین C شامل مرکبات و آب میوه ها، فلفل، کلم بروکلی، گوجه فرنگی، خربزه و توت فرنگی است. اینها همچنین به افزایش جذب آهن کمک می کنند.
کم خونی چگونه تشخیص داده می شود؟
چندین آزمایش معمول آزمایشگاهی ممکن است برای کمک به تشخیص کم خونی و همچنین کمک به تعیین علت زمینه ای استفاده شود.
تیم تولید محتوا : ترجمه از سایت: https://www.lalpathlabs.com